Gugusan Mawar Kota Damansara Paip Bocor Repair & Air Yang Berkarat dari Paip Meter Air

Saya mempunyai satu unit apartment di Gugusan Mawar, Kota Damansara.

Masalah yang ada kat Gugusan Mawar ialah:-

  1. Paip bocor.
  2. Air yang berkarat.

Selama iniĀ  (kira dah dekat 10 tahun) saya memang nampak ada water mark dekat siling unit saya. Telah pergi ke unit atas tapi tak jumpa kat mana air bocor.

Sampailah rumah sendiri air keluar dari lantai. Dari situ terpaksa hack tiles lantai untuk cari paip yang bocor.

Paip Bocor Betul-betul di Bawah Sinki.

Ambil masa juga untuk cari paip bocor. Bila potong paip, kualiti paip PVC amatlah tebal jadi kira kualiti yang bagus. Bocor berlaku kat joins paip PVC.

hack tiles untuk cari paip yang bocor
hack tiles untuk cari paip yang bocor
jumpa paip yang bocor dekat joints
jumpa paip yang bocor dekat joints

 

Selesaikan Masalah Air Yang Berkarat Dari Paip Meter Air

pasang water filter
pasang water filter

 

paip air dari meter yang berkarat
paip air dari meter yang berkarat

Lajukan Air Dapur Sinki

Air dapur sinki mendapat bekalan air secara langsung dari meter air. Ini menyebabkan tekanan yang agak rendah.

Jadi saya sambung paip baru dari water pump masuk ke sinki air.

Mula pakai one valve, kalau on water pump air dari water pump akan automatik masuk ke sinki dapur dan kalau “off” water pump air dari meter akan masuk ke sinki dapur.

Tetapi lepas beberapa hari pakai cara macam ni, air ada counter flow buatkan air dari meter air tidak masuk ke tangki dan buatkan air tangki jadi kosong.

Terpaksa hack balik dah ganti one way valve dengan stop cock je.

air sinki dapat bekalan air dari water pump dan water meter
air sinki dapat bekalan air dari water pump dan water meter
buang one valve dan letak stop cock
buang one valve dan letak stop cock
stop cock untuk tutup air dari masuk ke sinki dapur
stop cock untuk tutup air dari masuk ke sinki dapur

Water Mark di Siling

Cuba tengok video dari situ anda akan perasaan laluan paip sama dengan water marks yang ada di siling. Ini bermakna paip inlet orang sebelah ada bocor dan berkemungkinan besar bahagian joint kat sinki.

Cuma bocor air rumah atas tak seteruk cam rumah saya baru-baru ini sampai air kuar dari lantai umah dan banyak air bertakung.

gugusan mawar - water mark di siling
gugusan mawar – water mark di siling

 

Repair benda-benda lain

Selain repair paip yang bocor dan selesaikan masalah air berkarat. Saya juga ambil kesempatan untuk buat minor repair anda pasang curtain rail etc.

cistern toilet yang dah rosak
cistern toilet yang dah rosak
tukar air simbah tangki toilet
tukar air simbah tangki toilet
tukar tangki simbah air
tukar tangki simbah air
paip dan floor trap yang lama
paip dan floor trap yang lama
tukar floor trap getah ke stainless steel
tukar floor trap getah ke stainless steel
hack tiles untuk tanam paip pvc
hack tiles untuk tanam paip pvc
selepas tanam paip pvc ke dalam dinding
selepas tanam paip pvc ke dalam dinding
repair sinki yang tersumbat
repair sinki yang tersumbat
pasang curtain rail bilik kedua
pasang curtain rail bilik kedua
tambah curtain rail kat bilik ketiga
tambah curtain rail kat bilik ketiga
tukar tempat letak syampu sabun yang dah berkarat
tukar tempat letak syampu sabun yang dah berkarat
tukar tempat letak syampu dan sabun ke aluminium dan guna gam sahaja untuk lekat
tukar tempat letak syampu dan sabun ke aluminium dan guna gam sahaja untuk lekat
ketatkan plug suis
ketatkan plug suis
tambah skirting
tambah skirting
tukar getah door stopper yang dah tanggal
tukar getah door stopper yang dah tanggal
tanam paip pvc ke dinding
tanam paip pvc ke dinding
paip PVC yang telah ditanam nampak kemas dah elak dari terlanggar dan patah
paip PVC yang telah ditanam nampak kemas dah elak dari terlanggar dan patah
letak silikon dekat cermin dinding
letak silikon dekat cermin dinding

Nasihat Untuk Repair Paip Yang Bocor

Plumber nasihatkan saya untuk buat piping baru daripada cari paip yang bocor kerana susah untuk cari laluan paip kalau tak ada paip blueprint rumah.

Semasa hack untuk buat laluan paip baru terjumpa paip PVC yang asal dari situ dapat detect tempat paip yang bocor iaitu di joint bawah sinki.

Berdasarkan pengalaman ini, baik kita sebagai owner minta plumber hack paip dekat paip sinki dan ikut laluan paip tersebut untuk cari tempat yang bocor daripada terus hack lantai macam apa terjadi kat saya.

Pada masa sama potong sebahagian paip yang asal untuk tengok ketebalan paip tersebut. Kalo paip PVC nipis better tukar paip baru yang tebal.

Dalam kes Gugusan Mawar paip sangat tebal jadi rugi kalo tukar paip baru.

Gambar tunjuk beza ketebalan paip PVC yang asal vs yang biasa kita beli di kedai hardware.

paip PVC asal gugusan mawar sangat tebal
paip PVC asal gugusan mawar sangat tebal
ketebalan paip PVC biasa
ketebalan paip PVC biasa

Jumlah Kos Repair

Kos Upah: RM2,350
Kos Barang: RM1,000
Jumlah: RM3,350

Gugusan Mawar Kota Damansara Masalah Air Perlahan di Dapur

Saya telah memasang pam air untuk lajukan air di unit saya di Gugusan Mawar. Masalahnya air sinki di dapur masih perlahan kerana air di dapur diambil “direct” dari meter.

Kelajuan Air Sinki Sebelum & Selepas Ambil Air Dari Water Pump

Pemasangan Paip Baru Sambung Ke Sinki Dapur

Saya terpaksa buat paip baru yang ambil dari pam air dan pada masa sama masih ambil air dari meter. Saya buat macam ini supaya dapat cek jika ada gangguan bekalan air.

gugusan mawar - ambil air dari pam air dan juga direct dari meter
gugusan mawar – ambil air dari pam air dan juga direct dari meter
gugusan mawar tanam pvc paip untuk sambung pam air ke sinki
gugusan mawar tanam pvc paip untuk sambung pam air ke sinki
gugusan mawar kota damansara korek lantai untuk tanam paip baru
gugusan mawar kota damansara korek lantai untuk tanam paip baru
korek lantai untuk tanam pvc paip ke sinki
korek lantai untuk tanam pvc paip ke sinki
paip pvc ke pam air
paip pvc ke pam air
simen balik selepas tanam pvc paip
simen balik selepas tanam pvc paip

 

Gugusan Mawar Kota Damansara Kitchen Table Top Renovation

This year March 2018, I did renovation on my rental Gugusan Mawar apartment at Kota Damansara. I installed new kitchen table top.

Why I did the Renovation?

1. I want to give my tenants comfort when they are cooking.
2. For future appreciation of rental and property value.

Original Kitchen

gugusan mawar original kitchen
gugusan mawar original kitchen

Work In Progress of the Kitchen Table Top

gugusan mawar kitchen work in progress
gugusan mawar kitchen work in progress
gugusan mawar kitchen cement
gugusan mawar kitchen cement
gugusan mawar kitchen table top tiles
gugusan mawar kitchen table top tiles

Completed Kitchen Table Top

gugusan mawar completed kitchen table top
gugusan mawar completed kitchen table top

My 9 Years Old Daughter Helping Me

I want her to learn from young age to know the value of work and money.

gugusan mawar daughter helping
gugusan mawar daugther helping