Chicken Shawarma @ Kebab Stall at Kota Damansara

I like to eat chicken shawarma 3Mori Chicken at Cova Square, Kota Damansara.  The price is reasonable and taste also quite good.

The Shawarma Menu

chicken shawarma menu
chicken shawarma menu
  • Chicken shawarma sandwich (small) : RM6
  • Chicken shawarma sandwich (large) : RM12
  • Shawarma with rice and bread: RM17
  • Family shawarma: RM30

Location:

Cova Square near Nasi Padang mamak restaurant.

 

Gugusan Mawar Kota Damansara Paip Bocor Repair & Air Yang Berkarat dari Paip Meter Air

Saya mempunyai satu unit apartment di Gugusan Mawar, Kota Damansara.

Masalah yang ada kat Gugusan Mawar ialah:-

  1. Paip bocor.
  2. Air yang berkarat.

Selama ini  (kira dah dekat 10 tahun) saya memang nampak ada water mark dekat siling unit saya. Telah pergi ke unit atas tapi tak jumpa kat mana air bocor.

Sampailah rumah sendiri air keluar dari lantai. Dari situ terpaksa hack tiles lantai untuk cari paip yang bocor.

Paip Bocor Betul-betul di Bawah Sinki.

Ambil masa juga untuk cari paip bocor. Bila potong paip, kualiti paip PVC amatlah tebal jadi kira kualiti yang bagus. Bocor berlaku kat joins paip PVC.

hack tiles untuk cari paip yang bocor
hack tiles untuk cari paip yang bocor
jumpa paip yang bocor dekat joints
jumpa paip yang bocor dekat joints

 

Selesaikan Masalah Air Yang Berkarat Dari Paip Meter Air

pasang water filter
pasang water filter

 

paip air dari meter yang berkarat
paip air dari meter yang berkarat

Lajukan Air Dapur Sinki

Air dapur sinki mendapat bekalan air secara langsung dari meter air. Ini menyebabkan tekanan yang agak rendah.

Jadi saya sambung paip baru dari water pump masuk ke sinki air.

Mula pakai one valve, kalau on water pump air dari water pump akan automatik masuk ke sinki dapur dan kalau “off” water pump air dari meter akan masuk ke sinki dapur.

Tetapi lepas beberapa hari pakai cara macam ni, air ada counter flow buatkan air dari meter air tidak masuk ke tangki dan buatkan air tangki jadi kosong.

Terpaksa hack balik dah ganti one way valve dengan stop cock je.

air sinki dapat bekalan air dari water pump dan water meter
air sinki dapat bekalan air dari water pump dan water meter
buang one valve dan letak stop cock
buang one valve dan letak stop cock
stop cock untuk tutup air dari masuk ke sinki dapur
stop cock untuk tutup air dari masuk ke sinki dapur

Water Mark di Siling

Cuba tengok video dari situ anda akan perasaan laluan paip sama dengan water marks yang ada di siling. Ini bermakna paip inlet orang sebelah ada bocor dan berkemungkinan besar bahagian joint kat sinki.

Cuma bocor air rumah atas tak seteruk cam rumah saya baru-baru ini sampai air kuar dari lantai umah dan banyak air bertakung.

gugusan mawar - water mark di siling
gugusan mawar – water mark di siling

 

Repair benda-benda lain

Selain repair paip yang bocor dan selesaikan masalah air berkarat. Saya juga ambil kesempatan untuk buat minor repair anda pasang curtain rail etc.

cistern toilet yang dah rosak
cistern toilet yang dah rosak
tukar air simbah tangki toilet
tukar air simbah tangki toilet
tukar tangki simbah air
tukar tangki simbah air
paip dan floor trap yang lama
paip dan floor trap yang lama
tukar floor trap getah ke stainless steel
tukar floor trap getah ke stainless steel
hack tiles untuk tanam paip pvc
hack tiles untuk tanam paip pvc
selepas tanam paip pvc ke dalam dinding
selepas tanam paip pvc ke dalam dinding
repair sinki yang tersumbat
repair sinki yang tersumbat
pasang curtain rail bilik kedua
pasang curtain rail bilik kedua
tambah curtain rail kat bilik ketiga
tambah curtain rail kat bilik ketiga
tukar tempat letak syampu sabun yang dah berkarat
tukar tempat letak syampu sabun yang dah berkarat
tukar tempat letak syampu dan sabun ke aluminium dan guna gam sahaja untuk lekat
tukar tempat letak syampu dan sabun ke aluminium dan guna gam sahaja untuk lekat
ketatkan plug suis
ketatkan plug suis
tambah skirting
tambah skirting
tukar getah door stopper yang dah tanggal
tukar getah door stopper yang dah tanggal
tanam paip pvc ke dinding
tanam paip pvc ke dinding
paip PVC yang telah ditanam nampak kemas dah elak dari terlanggar dan patah
paip PVC yang telah ditanam nampak kemas dah elak dari terlanggar dan patah
letak silikon dekat cermin dinding
letak silikon dekat cermin dinding

Nasihat Untuk Repair Paip Yang Bocor

Plumber nasihatkan saya untuk buat piping baru daripada cari paip yang bocor kerana susah untuk cari laluan paip kalau tak ada paip blueprint rumah.

Semasa hack untuk buat laluan paip baru terjumpa paip PVC yang asal dari situ dapat detect tempat paip yang bocor iaitu di joint bawah sinki.

Berdasarkan pengalaman ini, baik kita sebagai owner minta plumber hack paip dekat paip sinki dan ikut laluan paip tersebut untuk cari tempat yang bocor daripada terus hack lantai macam apa terjadi kat saya.

Pada masa sama potong sebahagian paip yang asal untuk tengok ketebalan paip tersebut. Kalo paip PVC nipis better tukar paip baru yang tebal.

Dalam kes Gugusan Mawar paip sangat tebal jadi rugi kalo tukar paip baru.

Gambar tunjuk beza ketebalan paip PVC yang asal vs yang biasa kita beli di kedai hardware.

paip PVC asal gugusan mawar sangat tebal
paip PVC asal gugusan mawar sangat tebal
ketebalan paip PVC biasa
ketebalan paip PVC biasa

Jumlah Kos Repair

Kos Upah: RM2,350
Kos Barang: RM1,000
Jumlah: RM3,350

Mat Rock Nasi Goreng Ayam Kunyit – Kota Damansara

Saya suka makan nasi goreng ayam kunyit Mat Rock kerana sedap dan harga pun berpatutan.

Saya selalu pergi lepas gym anak saya.

Restoran Mat Rock buka dari pukul 11 pagi sampai 7 malam.

Nasi Goreng Ayam Kunyit & Nasi Goreng Daging Kunyit

mat rock nasi goreng ayam kunyit
mat rock nasi goreng ayam kunyit
mat rock nasi goreng daging kunyit
mat rock nasi goreng daging kunyit

Sos cili Mat Rock pun sedap walaupun pedas. Kalau bungkus extra paket sos cili dikenakan caj RM0.50.

Menu Restoran Mat Rock

mat rock nasi goreng ayam kunyit menu
mat rock nasi goreng ayam kunyit menu

Restoran Mat Rock Kota Damansara

mat rock nasi goreng ayam kunyit - kaunter kota dmansara
mat rock nasi goreng ayam kunyit – kaunter kota dmansara
mat rock nasi goreng ayam kunyit - restoran kota damansara
mat rock nasi goreng ayam kunyit – restoran kota damansara
mat rock nasi goreng ayam kunyit - air percuma coway
mat rock nasi goreng ayam kunyit – air percuma coway

Lokasi Restoran Mat Rock – Kota Damansara

Latitude / Longitude: 3.1533262958481645, 101.59281647649873
https://goo.gl/maps/HYhQVNdhfku9wUTG7

Palma Puteri & Perak Kota Damansara Waktu Operasi Pejabat Pengurusan

Palma Puteri & Perak Waktu Operasi Pejabat Pengurusan

Isnin – Khamis:
8:30 pagi – 4:30 petang

Jumaat:
8:30 pagi – 12:30 petang
2:30 petang – 4:30 petang

Sabtu:
8:30 pagi – 1:00 petang
1:00 petang – 5:00 petang

Tutup: Sabtu minggu ke-3, Ahad dan cuti umum

palma puteri perak kota damansara waktu operasi pejabat pengurusan
palma puteri perak kota damansara waktu operasi pejabat pengurusan

Akaun Bank Untuk Pembayaran Fi Penyelenggaraan

Badan Pengurusan Bersama Pangsapuri Palma Puteri & Perak

Al Rajhi: 12900-1080-6522-07
RHB: 2625-8600-0001-47

pejabat pengurusan palma puteri perak kota damansara bank akaun dan telefon
pejabat pengurusan palma puteri perak kota damansara bank akaun dan telefon

Hubungi Pejabat Pengurusan

Email: jmbpalmakd@gmail.com
Pejabat: 03 6144 5575
Nizam: 019 683 4026

 

Gugusan Mawar & Gugusan Melur Kota Damansara Waktu Operasi Pejabat Pengurusan

Gugusan Mawar & Gugusan Melur Kota Damansara Waktu Operasi Pejabat Pengurusan

Isnin – Jumaat: 9:00 pagi – 1:00 tengah hari
Sabtu: 9:00 pagi – 1:00 tengah hari. (minggu ke dua dan ke 4 tutup)
Rehat: 12:30 – 1:30 petang.

Ahad / Cuti Umum: Tutup

 

Gugusan Mawar Gugusan Melur maintenance office operating hour
Gugusan Mawar Gugusan Melur maintenance office operating hour

D’Rimba Kota Damansara Selangor Management Office Operating Hours & Contact

Drimba Kota Damansara Selangor Management Office – operating hours and contact number.

Operating Hours:

Monday – Friday: 9:00AM – 5:00PM
Saturday: 9:00AM – 1:00PM
Sunday & Public holidays: Closed

Telephone: 03 7491 4713

 

drimba kota damansara selangor management office operating hours
drimba kota damansara selangor management office operating hours
drimba kota damansara selangor contact number
drimba kota damansara selangor contact number
drimba kota damansara selangor management account bank
drimba kota damansara selangor management account bank

 

Palma Puteri Apartment Kota Damanasara Review

Completion Datefrom Y2001*
Launch Pricefrom RM80k*
Subsale PriceRM330k per unit
RM383 psqft
(median price as of Y2018)
Asking Rental Pricefrom RM900 - RM1,400 per month
Maintenance & Sinking FundRM55 per month
Assessment Rate (Cukai Pintu)RM129.60 x 2 = RM259.20 per year
Quit Rent (Cukai Petak)?
Fire InsuranceRM70 per year
Built Upfrom 850 sqft
Land TitleResidential
TenureLeasehold
Tenure Expiry24/07/2106
Total Blocks4
Total Storey5
Total Units400
Parking per unitMin. 1
FacilitiesPlayground & multi purpose hall
palma puteri kota damansara
palma puteri kota damansara
palma puteri kota damansara
palma puteri kota damansara
palma puteri kota damansara
palma puteri kota damansara
palma puteri kota damansara
palma puteri kota damansara
palma puteri kota damansara blocks
palma puteri kota damansara blocks

Location

Address:

Jalan Cecawi 6/6,
Section 6, Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya, Selangor

Google Map

Surrounding

 

palma puteri kota damansara sun direction
palma puteri kota damansara sun direction

Facilities

palma puteri kota damansara
palma puteri kota damansara

Unit Layout

palma puteri kota damansara unit layout
palma puteri kota damansara unit layout

Pricing

Asking Price vs Rental Analysis

As of July 2019, average asking price is RM285,000 and average asking rental is RM1,100. (Based on mudah.my)

If take loan of 30 years with 4.5% interest and 10% downpayment, loan installment is RM1,300.

So if buy this property it is negative cash flow of RM200 per month. If include maintenance cost, quit rent and cukai petak, the loss is much higher.

The purchased price for this property is RM240,000 to have break even vs asking rental (only includes loan installment cost).

Transacted Price

For Year 2018, the median transacted price is RM330,000.

palma puteri kota damansara transacted price Y2018
palma puteri kota damansara transacted price Y2018