Ikan Bilis – Khasiat Zat Besi & Mudah di Masak.

Ikan Bilis (Anchovies) merupakan stok makanan paling mudah yang mesti ada dalam simpanan untuk dimasak bagi mereka yang sibuk bekerja.

Terdapat pelbagai cara untuk menyediakan masakan yang berasaskan ikan bilis, selain ianya berzat, cepat di masak dan stok boleh disimpan lama sedikit berbanding lauk basah lain (fresh fish, chicken and meat).

Ikan bilis kaya dengan zat besi dan merupakan salah satu makanan yang dicadangkan dapat bantu menaikkan Hb yang rendah.

Since we are working parents, kami akan pastikan stok ikan bilis ini sentiasa in the fridge. Bila-bila dah blank tak tau nak masak apa atau masa nak naikkan selera kids yang kadang2 on dan off tu.. ikan bilis will be our back up menu. Dari simple perencah cooking based, goreng sampailah complicated sikit which is ” sambal Ikan bilis for nasi lemak” (tak lah complicated sangat pun 😉

Actually since baby lagi i dah started to introduced to my kids. When i do a simple plain porridge i will add in ikan bilis goreng kering (guna olive oil and lesser oil) yang sudah di kisar halus. Memang la baby suka sangat.

ikan bilis biasa

Ikan bilis ni pulak kena pandai pilih untuk dapat yang sedap. I am actually was raised in Kelantan while my partner from Sabah. After married been introduced dengan mak mertua ikan bilis dari Sabah ni. Hahaha… terus murtad i tell you.. from now and then memang all my stock are coming from Sabah.. be it Ikan Bilis, Belacan, Udang Kering, Cili Botol … 100% dari sana.

ikan bilis bersih

Why??? Sebab rasanya yang fresh dan sedap, bila makan tak rasa gatal lidah and lastly easy to get (for me). Ada few types of ikan bilis dari yang jenis kecil-kecil (boleh prepared goreng siap letak dalam balang for kids munchies), standard dan besar sikit. I tak la pro sangat untuk differentiate tapi apa yang I tau end results is good.

Kadang-kadang rasa frust pulak when I ate out for Nasi Lemak but ikan bilis is like 5-6 ketul served and taste …not as good as I normally cooked. Only ikan bilis kot.. that should attract people from the taste itself selain sambal yang sedap la kan.

Later I will share few easy recipe to cook with Ikan Bilis – so you see how variety you can make and adding colors to your house cooking taste.

If anyone nak beli ikan bilis that I normally stock up, please comment down here and will share how to get it. Adioss…

Leave a Reply